Fossilfritt Värmland

Efter konferenser i Norrköping, Lund, Piteå, Östersund, Göteborg och Växjö avslutades Fossilfritt Sveriges turné med regionala konferenser på Stadshotellet i Karlstad den 18 januari.

Skönsång från Karlstads kammarkör inledde dagen som särskilt fokuserade på konsumtion och transporter. Åsa Minoz, expert på innovation och delningsekonomi, talade om vinsterna med resurseffektivare samhälle och gav exempel på olika tjänster som uppmuntrar till det. Hon visade exempel på tjänster från hela världen för allt från att administrera samåkning till att sätta upp klistermärken på dörren för att visa vilka verktyg man har att låna ut och regionala exempel iform av off2off och Fritidsbanken presenterade sig.  Här presenterar Åsa tre områden som hon vill se utvecklas mer i Sverige.

Moa, Ida och Irma från ungdomsfullmäktige i Karlstad testade publiken på vad de kunde om ungdomars beteende och värderingar i ett quiz. Under eftermiddagen diskuterades fossilfria transporter och vad omställningen betyder för Värmland dessutom talade meteorologen och naturskadespecialisten Pär Holmgren om den globala utmaningen och vad det egentligen är som står på spel.

Dagen avslutades med att Monika Bubholz, kommunalråd i Karlstad, skickade vidare budkavlen som gått mellan de kommuner som varit med och arrangerat Fossilfritt Sveriges konferenser. Eftersom detta var den sista i serien riktar sig utmaningen till alla Sveriges kommuner.

Presentationer:

Varför går det lättare än vi vågar tro?
Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige

Konsumtionen och klimatet – hur använder vi våra resurser effektivare?
Åsa Minoz, expert på innovation och delningsekonomi,

Nött men inte dött – hållbar konsumtion och återbruk
David Mathiasson, Fritidsbanken; Eva Eriksson, Löfbergs; Lars Sandberg, Trä butik& galleri och Fredrik Östlin, off2off

Försäkringar – en trygg och hållbar konsumtion
Pär Holmgren, Länsförsäkringar

Fossilfria transporter i Värmland – hur lyckas vi med omställningen?
Mikael Haster, Karlstads kommun och Kester Gibson, Länsstyrelsen i   Värmlands län

Företag på väg – Så ställer vi om transporterna
Johan Olsson, Postiljohan; Rolf Ericson, Sweco; Maria Hollander, Paper Province och Bertil Ahlin, Hammarö kommun